Slide show

[Horror][slideshow]

Kisah Seram - Di Semunyikan oleh Hantu...

 Image result for momok mj12

Dunia Seram - Petir berdentum, kilat menyabung. Suddenly my mum bersuara, "kau ingat tak dulu aku bantai kau pasal bawak adik2 kau duduk atas pokok?" Hish dia bukak citer pulak.
Tringat masa zaman kanak2. I suka tido kat tree house that I built kat pokok besar. Kat pokok ni lah jiran2 termasuk si Momok Spirit yg pernah nampak cik Ponisah duduk2 goyang kaki. But cik Ponisah tu tak pernah pulak kacau coz I tak duduk situ waktu malam.

Satu hari tu nak dekat maghrib petir kilat-menyabung di iringi hujan lebat. I angkut dua adik-adik I yang masih toddler letak kat atas pokok konon shelter from the rain lah. Then ada satu jiran I ni terpekik-pekik dari depan rumah dia suruh I bawa adik-adik turun but I buat dono aje. Jiran-jiran lain pun keluar suruh kita turun. Pastu, my mum yang garang macam singa lapar datang. Adooii kepoh manalah yang dah gi bilang dia. Last ketiga-tiga kena heret ke rumah.



Teruk I kena blasah ngan emak, rembat guna getah paip, berbilai kaki. Kalau ada talian Tele-Dera memang dah lama kena repot. heehee. Mak cakap "Petir-petir gini kau bawak adik-adik kau duduk atas pokok?! Kat situ kan ada penunggu! Sikit takde rasa takut eh! Nak jadi setan dok kat pokok petir-petir gini? Kalau kena sambar petir macamana?" 

Masa tu tak faham maksud emak tapi skarang dah tahu. Rupanya makcik kepoh tu nampak dua lembaga hitam, mata merah berpaut kat dahan terjenguk-jenguk kearah kat kita tiga beradik dari celah daun. Bila my dad balik keje, habis dia pecahkan my tree house. Tapi tak kesah pasal I ada rumah lagi dua. haha.. Satu bawah pokok beringin kat tepi longkang besau, yang lagi satu bawah semak-semak kat playground. hehe.

Satu hari tu I tengah kutip tikar-mengkuang orang buang kat pondok sampah. Ntah macamana hari tu mmg suwey lah becoz my dad lalu kat situ. Dia nampak I tengah lipat tikar tu dia jerit suruh balik. Balik rumah kena bedal lagik lah. I nanes lari masuk hutan. Semunyik dalam pokok beringin. Dekat tengah sebatang pokok tu berlubang besar cukup untuk menampung dua kanak-kanak. Sebab itulah kununnya hendak beralas tikar-mengkuang so bolehlah lepak kat situ lepas sekolah.

Satu malam jiran-jiran yang lelaki riuh mencari I dengan lampu colok hehe.. I nampak dorang panggil-panggil nama I, dorang suluh kat bawah pokok beringin betul-betul kat muka I.. hehe tapi dorang tak nampak I. Then I saw my eldest brother approached pokok beringin with my dad and his best pren.


Dengar abang I cakap "Dia selalu kat sini". Lagi satu kepoh ni dah gi pauto. Terkekek kekek I giggled coz dorang tak nampak I. Macam magic rasa nya. Then my brother cakap "Dengar tu suara dia ketawa!" Aiyooo ini olang manyak bising wooo.. Dorang suluh inside the tree then I buat muka sedih tengok dorang, pastu I panic pasal dorang tak nampak I yang duduk dlm tu. Terus I meraung menangis panggil my dad. Suddenly I heard my dad azan kat luar pokok. I dengar his bestfren with few guys baca-baca juga kat luar tu.
Habis aje dorang membaca surah, dengar orang pekik "Itu dia!" pointing at me dlm pokok sedang menangis sedih. My dad tak marah pun he pimpin ajak balik rumah. Sampai rumah dia suruh I mandi pastu makan. Both mum and dad tak marah I malam tu. hehe.. A week later I passby kat pokok tu. Fuyooo tak tahu lah carpenter mana dah gi tampal lobang kat pokok tu dengan papan!

Tapi I masih ada satu lagi rumah dalam bushes kat tepi playground hehe.. but bila hujan air masuk dari cecelah daun. Tapi tak best sangat rumah yg No. 3 tu.

Best ingat kisah zaman kanak-kanak dulu. Kuar masuk longkang, rumah kosong jadi karaoke lounge. Teringat masa nak tangkap mengkarung, pastu kena kejar haha..Padan muka I! Lagi satu budak 'dogel' ialah Mok Spirit hehe. Tp dia anak bongsu manje tak macam I selalu kena bleasah. Tak I, dia.. tak dia, I. Selalu kasi panik orang hehe. Cheers Mok! U my preng!

vehicles

[suami][stack]

Pengalaman

[Pengalaman][stack]

Renungan

[renungan][stack]